Grunnen Rocks Home Willem Kolvoort
!!! GRUNNEN ROCKS !!!
BEN FERINGA's NOBELPRIJS #1

6 oktober 2016, 11:37

We schrijven 1986. In die zomer werd ik 17. Ik wist al dat ik scheikunde wilde studeren in Groningen. De belangrijkste reden daarvoor was destijds dat ik scheikunde het mooiste vak vond op mijn middelbare school in Zutphen.

Met vriend Christiaan zette ik, als beoogd wetenschapper en verzamelaar van wijnetiketten, een weddenschap. Wie van ons beide als eerste de Nobelprijs zou winnen zou van de ander een fles Château Margaux krijgen. Een wijn die zo beroemd en duur is dat ik haar nog steeds niet gedronken heb.

Een risicoloze weddenschap om in ieder geval één duidelijke reden. Een Nobelprijs kun je alleen bij leven toegekend krijgen dus je kan die weddenschap niet echt verliezen, je nabestaanden wel. De kans dat Christiaan de hoogst denkbare onderscheiding voor een wetenschapper wint is ook bijzonder klein. Bovendien als hij dat zou bereiken lever ik met alle liefde van de wereld die fles bij hem af. Wie zat er nu bij een nobelprijswinnaar in de klas op de middelbare school? Kom daar eens op bij De Reünie.

Zover hebben we het nog niet geschopt, maar wie weet. Hoop is er vrijwel altijd. We zijn nu echter wel "dichter bij" dan ik ooit kon bevroeden. De Drentse professor organische chemie aan de Rijks Universiteit van Groningen BEN FERINGA heeft gisteren een Nobelprijs toegekend gekregen. Gedeeld met twee anderen, à la, maar wat een ongelofelijk iets.

Hij gaf in zijn eerste jaar als hoogleraar in 1988 organische chemie aan eerstejaars farmacie en scheikunde. Samen met mijn nog altijd 2 beste vrienden en 200 anderen, zat ik in mijn eerstejaar aan mijn inmiddels alma mater in de collegebanken. Organische chemie is volgens mij met afstand de meest mooie chemische discipline en ik ben later bij een directe collega van BEN FERINGA afgestudeerd.

Om allerlei redenen ben ik, net als naar verluidt 70% van mijn jaargang, de IT ingerold. Het hoogtepunt van mijn academische niet-carrière was dat ik paranimf was bij de promotie van "mijn beste vriendin" Agnes. Haar promotoren waren BEN FERINGA en Richard Kellogg, wat een mooie dag was dat.

Nu heeft BEN FERINGA de Nobelprijs voor de scheikunde gewonnen en het staat niet eens voorop de krant. De Trouw heeft het mooie nieuws pas op pagina drie staan, daar waar in de UK tot voor kort Samantha Fox te "bewonderen" was. De andere kranten krijg ik straks, maar ik houd mijn hart vast.

grt, Evert Nijkamp


© RUG